dinsdag 6 maart 2012

10 PROCENT

Afgelopen dagen ongeveer een honderd wijnen geproefd en amper tien van deze wijnen mochten zich "puur en zuiver" noemen.  Het grootste probleem was het gebrek aan stabiliteit.  Werken zonder SO2 verdient een aanbeveling maar de wijnbouwer dient er wel over te waken dat hij een stabiel product aflevert.  Is dit onmogelijk dan ben ik voorstander om wat te stabiliseren.

Volgende wijnen waren een toonbeeld van hoe het wel kan en zou moeten:

* Jean-Mark Brignot "La Combe" 2005, schitterende savagnin van grootmeester Brignot.  Zou hij nog wijn maken?
* Champagne Jacques Lassaigne, Insolites en Le Cotet.  Twee kraaknette wijnen, de Insolites zonder dosage, de Le Cotet met 2gr.
* Hacquet 2004, één van de allergrootste wijnen die ik ooit proefde.  Voor meer info zie volgende link: Hacquet
* Damien Coquelet, Côte du Py 2010, het supertalent uit de Beaujolais op een topterroir.
* Domaine de la Tournelle, Fleur de savagnin 2008 Tournelle
* Christophe Pacalet, Chiroubles 2010.  Niet de allergrootste gamay maar wel zuiver en lekker.
* Yvon Métras, Fleurie 2006.  Nog net op tijd om er van te genieten.
* Jean-Claude Chanudet, Morgon 2008.  Voor mij persoonlijk (één van) de allerbeste wijnbouwer in Beaujolais.  Zeker zijn Fleurie "la Madone" is TOP.  Voor meer info: Chanudet
* Champagne Georges Laval Cumières 1er cru brut nature, één van de zuiverste Champagnes die er is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten