woensdag 21 november 2012

HERVE RAVERA


Een paar jaar geleden (ik denk 2008) genoot ik van een schitterende maaltijd in het centrum van Fleurie.  De toenmalige eigenaar van de zaak vroeg of hij mij een wijn mocht voorstellen van een jonge gast die pas was begonnen.  Wat uiteraard geen enkel probleem was.  Het was toen dat ik voor het eerst in contact kwam met de wijnen van Hervé Ravera.  Wat me toen opviel was het zuivere fruit en de fluwelen textuur van de wijn, jammer was de overdreven aanwezigheid van autolyse.  Dit deed me besluiten om deze nieuwe wijnbouwer op te volgen om later eens een bezoek te brengen.  Want het zou m.i. maar een kwestie zijn van nog enkele jaren om de wijnen op punt te zetten.

Vier jaar later was het bingo, het oogstjaar 2011 proeft werkelijk schitterend....genoeg om u deze wijnbouwer in detail voor te stellen.

Hervé Ravera die van origine afkomstig is uit Bourgogne woont momenteel in Marchampt een dorpje ten Westen van de Mont Brouilly.  Een prachtig idyllisch plekje waar de natuur nog ongestoord zijn gang kan gaan.  Hervé vestigde zich hier in 2007 en startte onmiddellijk met biologisch werken.  Sinds 2010 werkt hij onder het certificaat AB.  Wat betekent dat vanaf het oogstjaar 2011 de wijnen "echt" biologisch zijn.  De naam van de wijn luidt "Le grain de Sénevé". 

Als hoofddoel stelt Hervé nog altijd het werk in de wijngaard voorop.  Vooral het bewerken van de grond is heel belangrijk.  Het is daarom dat er sinds kort biodynamisch wordt gewerkt onder het label "Demeter".  Dit biedt de mogelijkheid om de grond nog beter te zuiveren aan de hand van biodynamische preparaten.

Op de slechts 2.5ha wijngaard van vooral vulkanisch gesteente worden drie wijnen gemaakt.  Een gewone Beaujolais om vlug te drinken en de "500mètres" afkomstig van wijngaarden gelegen op vijfhonderd meter en de fameuze "Roue libre" afkomstig van de oudste stokken.  Enkel de Roue libre wordt volledig zonder sulfiet gemaakt, de andere krijgen een heel klein beetje.  Rendementen voor de laatste twee liggen rond de 15hl/ha en de macératie duurt ongeveer een 14dagen. 

Wij proefden volgende wijnen:
-         500 mètres 2010: B+ (autolyse en reductie)
-         500 mètres 2011: A (puur maar met geduld)
-         Roue libre 2011: AA 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten